Výběr je důležitý! Proto sleduj malegrams.blog.cz a napiš mi na malegrams@seznam.cz

Ingredience nápojů

1. srpna 2006 v 22:58 | malegrams@seznam.cz |  Muži na baru
Ingredience

Absinth
Bezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%).
Akvavit
Destilát z vína ochucený směsí bylinek, koření a drog s převládající chutí kmínu.
Amaretto
Likér s mandlovou příchutí.
Angostura
Hořký aromatický likér používájící se k aromatizování. Lze nahradit fernetem.
Baileys
Irský sladký a hutný likér.
Becherovka
Bylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin.
Benedictine
Kořeněný likér výráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu.
borovička
Pálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu.
brandy
Koňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označena příslušným jménem - Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod.
calvados
Jablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy.
Campari Bitter
Italský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem.
Chartreuse
Jemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu.
Cointreau
Bezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí.
cukrový sirup
Vytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme do varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu.
Curacao
Curacao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí pocházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange.
čokoládový sirup
Připravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
Drambuie
Likér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med.
fernet
Populární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče.
gin
Bezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí.
grenadina
Šťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem.
griotka
Sladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí
Kahlua
Kávový likér.
kakaový sirup
Lze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
karamelový sirup
Připravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí.
kávový sirup
Lze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno.
koňak
Destilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení "Cognac". Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy.
Malibu
Rumový likér s kokosovou příchutí.
mandlový sirup
Vytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.
Pernod
Francouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu).
Pisang Ambon
Ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce.
pivo
Nízkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým.
rum
Pravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámějším rumům patří výrobky z karibské oblasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru.
slivovice
Ušlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let.
Southern Comfort
Americký likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření.
šampaňské
Šumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když byly vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno.
tequila
Tradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve.
třešňovice
Lihovina ze zkvašených třešní a višní.
Triple sec
Silnější, bezbarvá odrůda Curacaa.
vanilkový sirup
Připravíme takto: Do cukrového sirupu vložíme při vaření nalámaný stroužek vanilky nebo jeden balíček vanilkového cukru. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.
vermut
Aromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (Dry) a sladké, bílé (Bianco) nebo červené (Rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini.
víno
Mírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá a červená.
vodka
Původem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice.
whisky
Pálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (Bourbon).
(Převzato z internetu)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama