Výběr je důležitý! Proto sleduj malegrams.blog.cz a napiš mi na malegrams@seznam.cz

Maximální objem

17. srpna 2006 v 6:00 | malegrams@seznam.cz |  Muži v kuchyni
Maximální objem
Vláknina je nutriční čistička. A přitom může chutnat pokaždé jinak. Kdyby králík neměl dostatek stravy s vysokým obsahem vlákniny, jeho zuby by nekontrolovatelně rostly. Propíchly by mu patro a dorazily až k mozkové základně

Brutální? Jen klid, váš mozek je v bezpečí. O zbytku těla ale máme pochybnosti. Zapomeňte na vlákninu a váš organismus si pozve na návštěvu hned několik druhů rakoviny. O dvacet až čtyřicet procent se zvýší riziko vzniku cukrovky a srdečních chorob. A co hůř, vzroste pravděpodobnost, že skončíte jako impotentní tlusťoch. Takže, i když asi nechcípnete jako zatoulaný králík, v pohodě rozhodně nebudete.
A to jsme ještě nezmínili to slovo na z (zácpu)!
I když máte vůli konzumovat víc vlákniny, určitě nevíte, jak na to. Obzvlášť když se za ideální denní dávku u muže v produktivním věku považuje dávivých 30 gramů. Obvyklé řešení - sešrotovat 19 kousků celozrnného chleba - není moc praktické. Potřebujete nějakou malou lest. Dietní podvůdek. Neboli náš plán, jak si do života propašovat daleko víc paliva.
Snídaně
» Vodnatou šťávu z koncentrátu nahraďte nektarem. Čili šťávou z meruněk, broskví, hrušek nebo papáji i s dužinou, která je bohatá na vlákninu. Dvě deci obsahují víc než gram.
» Šoupněte do mixéru celý pomeranč, abyste si ochutil ranní koktejl. (Šmarjá, jasně, nejdřív ho oloupejte!) Jeden pomeranč obsahuje téměř o tři gramy vlákniny víc než ten nejdužinovatější pomerančový džus.
» Okořeňte si vajíčka. Třetina šálku nakrájené cibulky a stroužek česneku dodají míchaným vajíčkům šmrnc a gram vlákniny. Nebo naplňte vaječnou omeletu půlšálkem vařené brokolice. Tím získáte další dva gramy.
» Ohřejte si misku ovesných otrub místo kaše. Obsahují téměř o dva gramy vlákniny víc. Ještě víc chuti a vlákniny získáte, když přidáte čtvrt šálku rozinek nebo pokrájených datlí a teprve pak to zhltnete.
» Nasypte si do jogurtu vločky. Dvě polévkové lžíce odpovídají dvěma gramům vlákniny.
» Drapněte asijské hrušky místo obyčejných. Chutnají podobně, ale asijská odrůda má podstatně víc vlákniny - asi tak čtyři gramy na hrušku.
» Místo druhé kávy si dejte šálek horké čokolády. Většina druhů instantního kakaa obsahuje až tři gramy vlákniny na šálek.
Oběd
» Nesnášíte pšenici? Udělejte si sendvič ze žitného chleba. Jeden plátek obsahuje dva gramy vlákniny - dvakrát víc než bílý chléb.
» Staňte se pánem větrů a objednejte si fazole. Půl šálku luštěnin dodá jídlu šest gramů vlákniny.
» Ve stole skladujte rychlou polévku pro případ, že musíte pracovat i během oběda. Čočková nebo fazolová obsahuje šest až deset gramů vlákniny na šálek. Brr, to je průvan!
» Posypte si pizzu oreganem nebo bazalkou. Čajová lžička obou zmíněných koření vám dodá gram vlákniny navíc. Objednejte si pizzu s houbami a dostanete další gram.
» Hamburger si šoupněte do sezamové housky místo obyčejné. I sezamová semínka vám dodají nějakou tu vlákninu.
» Párek v rohlíku si poručte se kyselým zelím. Každá čtvrtina šálku kysaného zelí, kterou spořádáte, vám kromě elegantního šklebu dodá téměř gram vlákniny.
Odpoledne
» Ignorujte brambůrky a radši slupněte balíček popcornu. V každém sáčku je o osm gramů vlákniny víc.
» Místo obyčejného mléka z lahve se napijte čokoládového. Kombinace čokolády a dalších přídavných složek poskytuje tři gramy vlákniny na půl litru.
» Vybírejte si čokoládu s ořechy. Například mandlová obsahuje dvakrát víc vlákniny než obyčejná.
Večeře
» Do své oblíbené polévky hoďte půl šálku hrášku. Vylepší chuť a přidá dalších šest gramů vlákniny. » Brambory jezte se slupkou. I ta obsahuje gram vlákniny.
» Upečte si vlákninu s kuřetem. Jak? Naplňte ho směsí z čajové lžičky papriky, tymiánu, dvou lžiček mletého lněného semínka a půl šálku mouky. Díky lněnému semínku získáte čtyři gramy vlákniny.
» Rýži jedině divokou. Obsahuje třikrát víc vlákniny než bílá.
» Ochuťte oblíbenou houbovou omáčku na těstoviny půlšálkem mraženého špenátu pokrájeného na kousky. Vylepší chuť a zvedne obsah vlákniny na dva gramy.
» Dělejte si celozrnné nebo špenátové těstoviny místo obyčejných. Šálek obsahuje pět gramů.
» Uvařte brokolici, květák a mrkev. Získáte tři až pět gramů vlákniny na porci - dvakrát víc, než kolik byste získal ze syrové zeleniny. (Díky tepelné úpravě je vláknina pro organismus dostupnější.)
» Do sekané hoďte vločky místo strouhanky. Přidejte tři čtvrtiny šálku na půl kilogramu mletého masa. Množství vlákniny zvýšíte na víc než osm gramů.
Zákusek
» Místo sirupu ozdobte zmrzlinový pohár čerstvým bobulovitým ovocem. Půl šálku malin vám dá čtyři gramy vlákniny, jahody a borůvky asi poloviční množství.
» Místo bábovky si upečte jablečný, višňový nebo borůvkový koláč a nacpete se pár gramy vlákniny navíc. Dort neobsahuje zdaleka tolik vlákniny - pokud nejíte i svíčky.
(převzato z internetu)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama